Guidance
Det skal understreges, at i det etablerede sundhedsvæsen er Thyroid ikke førstevalgspræparat ved behandling af lavt stofskifte. Dette skyldes, at der mangler større undersøgelser, der belyser effekt og bivirkninger. Thyroid udskrives på patientens eget ønske, hvis patienten føler sig utilstrækkeligt behandlet på konventionél vis, og hvis det i klinikken vurderes, at symptombilledet og prøvesvar er foreneligt med lavt stofskifte.
Baggrund
Thyroid fremstilles udfra tørret grise-skjoldbruskkirtel og indeholder derfor en kombination af T4 (levothyroxin) og T3 (liothyronin). Man brugte indtil 1950erne præparatet til behandling af lavt stofskifte. Herefter blev man i stand til at lave syntetisk T4, som blev den foretrukne behandling af patienter med lavt stofskifte. Mange stofskiftepatienter bliver fuldt tilstrækkeligt behandlet med syntetisk T4, men der er en gruppe, der fortsat har symptomer trods behandlingen. Ligeledes findes der en gruppe patienter, der har symptomer på lavt stofskifte på trods af at skjoldbruskkirtlen danner tilstrækkeligt T4. Hos disse grupper oplever vi, at mange får det bedre ved behandling med Thyroid.
Skjoldbruskkirtlens virkningsmekanisme
Et velfungerende stofskifte er vigtigt for kroppens normale funktion, idet det styrer mange forskellige processer i kroppen. I et normal fungerende stofskifte vil hjernen få besked, når hormonproduktionen er for lav. Dette medfører, at der i hjernen dannes TSH, som stimulerer skjoldbruskkirtlen til at lave stofskiftehormon. Hormonet, der bliver lavet, er T4, der et et stabilt men inaktivt hormon. T4 omdannes til T3 i kroppens forskellige væv. T3 er den aktive form af hormonet, der udøver effekt i kroppen. Når der dannes nok hormon får hjernen besked om dette, og TSH falder herefter.
Blodprøver
OBS blodprøver skal fra 2018 tages af egen læge (og svaret emailes) eller på vores klinik i Aarhus (400 kr.) – alle andre stofskifteblodprøver koster 1000 kr.
Når vi i klinikken vurderer om Thyroid kan være en mulig behandling, bruger vi prøverne frit T3 og frit T4 som vejledende i kombination med patientens subjektive gener. Endvidere tages TSH og første gang også antiTPO.
Der tages prøver inden behandlingen opstartes
Første kontrol fire uger efter behandlingsstart
Anden kontrol tre måneder efter behandlingsstart
Tredje kontrol seks måneder efter behandlingsstart
Herefter tages stilling til om der skal tages prøver hver tredje eller hver sjette måned.
Husk at Thyroid ikke må tages om morgenen inden der tages prøver, da det kan give falsk forhøjede værdier.
Blodprøvekontrol er en forudsætning for behandlingen. Får man ikke taget kontrol blodprøver kan der ikke laves ny recept.
Hvis egen læge tager kontrol prøverne skal vi have svaret så vi kan føre det i journalen, da vi har ansvaret for behandlingen.
Det er vigtigt at vide at Thyroid ofte vil supprimere TSH således at der kan opstå mistanke om for højt stofskifte. Stofskiftet er ikke forhøjet hvis frit T3 og frit T4 er i niveau.
Hvordan doseres Thyroid
Den optimale dosis af Thyroid er individuel. Det kræver derfor stor opmærksomhed ved opstart af behandlingen, så der opnås en dosis, hvor symptomerne på lavt stofskifte aftager uden, at der opstår symptomer på højt stofskifte.
Ved behandlingsopstart laves behandlingsplan. Hvis der i forvejen tages eltroxin/euthyrox laves samtidig nedtrapningsplan.
Behandlingsplanen er vejledende. Opstår der symptomer på højt stofskifte (indre uro, rysten, hurtig puls, svedtendens mm) er det vigtigt at kontakte klinikken, så vi kan tilpasse planen.
Thyroid skal tages en halv time forskudt at måltider og en time forskudt af kosttilskud.
Bivirkninger
Bivirkninger beskrevet for Thyroid skyldes oftets overdosering, og dermed tegn på for højt stofskifte.
Beskrevne bivirkninger er hovedpine, søvnproblemer, nervøsitet, irritabilitet, svedtendens, blussende kinder, ændringer i appetitten, vægtab, muskelsvaghed, muskelkramper, hjertebanken, hurtig puls og rysten på hænderne.
Opleves andre nytilkomne symptomer efter behandlingsopstart skal man altid være opmærksom på, om disse kan være følger af behandlingen, som ikke er beskrevet før. Opleves bivirkninger er det vigtigt at dosis sættes ned, og kontakte klinikken. Oplever man voldsomme eller nye bivirkninger, skal man stoppe behandlingen med det samme og kontakte klinikken, så vi bliver opmærksomme på problemet. Er der tvivl om et symptom skyldes bivirkning til behandlingen, kan klinikken også kontaktes.
Hvornår må Thyroid ikke tages
- Ved allergi overfor stofskiftehormoner, griseprodukter eller andet indholdsstof i præparatet
- Hvis man ønsker vægttab og ikke har lavt stofskifte – Thyroid er ikke en slankepille
- Ved akut højt stofskifte (thyrotoxicose) eller sygdom i binyrebarken
- Ved graviditet og amning. Stop med behandlingen ved graviditet. Lavt stofskifte under graviditet er en specialistopgave. Gravide med lavt stofskifte skal følges tæt med hyppige kontroller på en special afdeling. I dyreforsøg har man set at Thyroid ikke passerer moderkagen, og der er derfor risiko for at fosteret får for lavt stofskifte.
- Ved sukkersyge. Thyroid kan påvirke glucosetolerancen i kroppens væv.
- Ved hjerte/kar sygdom.
- Hvis der tages medikamenter, der interagerer med Thyroid (se herunder).
Medikamenter der kan interagere med Thyroid
Stoffer der nedsætter effekten af Thyroid
- Syreneutraliserende stoffer der indeholder aluminium, kalk eller sucralfat (skal tages mindst fire timer forskudt)
- Kolesterolsænkende medicin der indeholder Cholestyramin (skal tages mindst fire timer forskudt)
- Jern eller vitamintilskud der indeholder jern (skal tages mindst fire timer forskudt)
- Østrogen præparater eller p-piller
Stoffer der påvirkes af Thyroid
- Blodfortyndende medicin som warfarin – der kan være øget blødningstendens
- Insulin eller diabetes medicin på tablet form – glucose tolerancen i cellerne kan ændres
Opfølgning
En måned efter opstart tages kontrolblodprøve. Tre måneder efter opstart vil du automatisk modtage en mail, hvor vi beder dig kontakte klinikken og fortælle hvordan det går med behandlingen. Du skal samtidig have taget en ny kontrolblodprøve. Hvis der ikke er problemer med behandlingen, vil vi herefter udsende opfølgningsmail hver 3.-6. måned hvor der også skal tages blodprøver. Vi kan kun forny recepten hvis opfølgning har fundet sted. Hvis der er behov for tidligere opfølgning, er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte klinikken.